Labraks (okoń morski) na styl azjatycki

Nie od dziś wiadomo, że lubię potrawy w stylu azjatyckim. Były już na blogu zupy i makarony, dania główne również często robię, a teraz zrobiłam rybkę. Kiedyś widziałam takie podanie w jednym z amerykańskich programów kulinarnych i po latach postanowiłam je sobie odtworzyć 🙂 Był to też mój pierwszy raz z labraksem i muszę zaznaczyć, że ta ryba bardzo przypadła mi do gustu. Łatwo się ją obiera z niewielkiej ilości ości i jest po prostu pyszna. Spróbujcie takiego wydania

Labraks (okoń morski) na styl azjatycki

Składniki:

  • 2 labraksy – każdy po ok. 200 g
  • 1 marchewka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1/2 limonki + kolejne do podania
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • olej sezamowy + rzepakowy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Ryby oczyszczamy i nacieramy sola i pieprzem – na zewnątrz i w środku. Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej, dłuższe niż nasze ryby. Moja ryba przywarła ogonem do folii, dlatego proponuję posmarować cienko olejem każdy z kawałków i dopiero położyć na nich natare ryby. Do środka każdej z ryb wkładamy po 1 plasterku limonki, przekrojonym na połowę, po kilka cienkich plasterków obranego czosnku i białej części dymki i kilka plasterków imbiru – wszystkiego troszeczkę zostanie, to dobrze. Marchewkę obieramy i kroimy na zapałkę. Posypujemy marchewką nasze ryby. Na górę dodajemy resztę imbiru, jaki nam pozostał (starty na tarce), resztę czosnku (posiekaną) i resztę dymki (zostawiamy jednak trochę zielonej części). Całość skrapiamy odrobiną soku z limonki (nie wyrzucamy skórki), sosu sojowego i oleju sezamowego. Folie zawijamy od góry, a następnie po bokach i umieszczamy ryby na blasze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy ryby, przekładamy na talerz razem z marchewką, posypujemy świeżą kolendrą, pozostałym szczypiorem z dymki i otartą skórką z limonki. Podajemy z ryżem i surówką lub grillowanymi warzywami oraz cząstkami limonki. Smacznego!

DSC02414

Jedna myśl na temat “Labraks (okoń morski) na styl azjatycki

Dodaj komentarz